facebook tracking

"Fem år senare är jag tvärsäker på att jag tog rätt beslut"

Vi har intervjuat vår gränssnittsutvecklare Mikael Norling om hur det är att jobba som just det hos oss på NetRelations.

Vad gör egentligen en gränssnittsutvecklare?

- Mest tid går åt till precis vad man kan tro – att skriva kod. Men det görs på olika sätt och olika mycket beroende på dag. Ibland kodar man helt ny funktionalitet, ibland löser man buggar och ibland hjälper man bordsgrannen som kört fast. Det blir också en hel del kommunikation med de andra gränssnittsutvecklarna i vår chatt samt med interaktionsdesigners, formgivare och systemutvecklare.

Det kan också vara så att man i vissa större projekt har rollen som gränssnittsarkitekt. Då blir det mindre eget kodande och mer granskning av det de andra gränssnittarna producerar. Då är man den som har stenkoll på kodkonventioner, dokumentationskrav etc. samtidigt som man även har ett fågelperspektiv: "Behövs verkligen den här?”, “Behöver den här göras mer generell?” osv.

Då och då finns det även tid att jobba med vårt gränssnittsramverk vilket är väldigt skoj. Det är en “boilerplate” med en massa best practices och verktyg för att snabbare komma igång med nya projekt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att bidra till att leverera något som våra kunder, och deras kunder, får faktisk nytta av och som man samtidigt kan vara stolt över. Dessutom brinner jag lite extra för tillgänglighet och här finns det gott om likasinnade.

För mig är det också viktigt att det sociala funkar lika bra som det professionella. Jag trivs extremt bra med mina kollegor vilket gör det skoj att gå till jobbet.

Jag uppskattar också den omväxling jag får i form av olika kunder, olika typer av projekt och arbetsuppgifter vilket har hållit mig stimulerad genom alla dessa år.

Vilken är den största utmaningen med jobbet som gränssnittsutvecklare?

- Att, på ett pedagogiskt vis, förklara för kunder och projektmedlemmar varför man inte "bara kan göra den där knappen större” är väldigt svårt. Sen tycker jag att balansen mellan prydlig, enhetlig kod, prestanda och effektiv form och funktion är en ständig utmaning.

Jag är också ständigt på jakt efter ett det perfekta sättet att skriva CSS som är smart, optimerad och begriplig genom en webbplats hela liv.

Hur tror du att din roll som gränssnittsutvecklare kommer att utvecklas kommande år?

- I och med de senaste årens explosionsartade adaption av mindre enheter och därmed responsive design och mobile first har yrket blivit mer komplext och spretigt. Jag tror därför att det kommer att bli ännu mer fokus på gränssnittsarkitektur och på att skriva robustare och begripligare kod. Jag tror också att vi gränssnittsutvecklare kommer att behöva lära oss ännu fler kringverktyg och tekniker, på gott och på ont.

Berätta hur du hamnade hos NetRelations.

- Jag hade hunnit jobba några år som formgivare, interaktionsdesigner och gränssnittsutvecklare och börjat inse att det var gränssnittsutveckling jag brann lite extra för. Det fanns några få företag jag såg upp till på grund av kvalitén på de gränssnitt de levererade. Jag skickade iväg spontanansökningar till två utav dem. Efter att ha träffat båda företagen trodde jag att NetRelations klimat passade mig bäst. Fem år senare är jag tvärsäker på att jag tog rätt beslut!

Varför ska man söka sig till NetRelations?

- Jag tror att det finns få företag där man kan utvecklas lika mycket inom gränssnittsutveckling som hos oss. Mitt första år lärde jag mig mer än vad jag hade gjort de föregående fem. Att ha så många andra duktiga människor helt dedikerade till gränssnitt runtomkring sig gör jobbet så mycket roligare – det finns alltid någon att fråga eller bolla en idéer med.

Sen finns det en massa andra saker med företaget som gör jobbet extra bra. Möjligheter och resurser att utvecklas, ett "frihet under ansvar”-klimat, flexibilitet för att få övriga livet att fungera bra (flextid, extra semesterdagar, ingen övertid om man inte vill m.m.) och kollegor som jag trivs extremt bra med.

Vill du också bli kollega med Mikael?

Just nu söker vi flera nya kollegor till alla våra kontor. Kolla in våra lediga tjänster och skicka in en ansökan redan idag.

Lediga tjänster

Det finns inga lediga jobb som matchar dina val.
Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb

Jobbar du redan på NetRelations?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@netrelations.com
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor